DRAMATHERAPIE

Een lichaams- en ervaringsgerichte aanpak kan aansluiten bij jou, omdat het van ‘praten over’, naar ‘voelen wat er is’ gaat. Binnen dramatherapie leer je (weer) in contact te komen met je gevoel en de bijbehorende emoties waardoor je met compassie leert omgaan met jezelf.

Leren ‘zijn’ met wat er is.

Dramatherapie heeft als kwaliteit dat het het onuitspreekbare speelbaar kan maken. Deze ervaringsgerichte therapievorm richt zich op emoties, ervaringen, gedragingen welke verkend worden. Hiermee wordt door middel van spel geëxperimenteerd waardoor nieuwe gedragingen, patronen, gevoelens worden geëxploreerd. Zo wordt er met nieuw gedrag geoefend en eigen gemaakt.

Jouw lichaam vertelt je precies hoe het met je gaat, het lichaam en je lichaamstaal liegen niet. Wil je de (onderliggende) boodschap verstaan? Klachten kunnen ontstaan wanneer de signalen afgegeven door het lichaam genegeerd worden. Het uit de weg gaan van weerstand en emoties is heel menselijk, maar wanneer er een disbalans tussen hoofd en lijf optreedt kan dit tot psychische en/of fysieke klachten leiden. Het negeren van weerstand betekent uit contact gaan met jezelf. Het onderzoeken waar weerstand vandaan komt en dit te durven doorvoelen brengt je (weer) in contact met jezelf. Weerstand kan bijvoorbeeld ontstaan door confrontatie, overtuigingen en het negeren van emoties welke liever niet gevoeld willen worden. Door in contact te zijn met je lijf kunnen grenzen beter herkend worden en geaccepteerd en leer je om te gaan met weerstand en onderdrukte gevoelens. Op deze manier leer je jezelf begeleiden wanneer het moeilijk is.

Binnen de dramatherapie die ik aanbied kan er ook gebruik gemaakt worden van diverse yoga- en mindfulness technieken om te leren ontspannen en te leren zijn met wat er is op dit moment. Op die manier kom je uit de ‘fight or flight’ modus en kan het immuunsysteem tot rust komen waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. De adem is een belangrijk middel wat je kan begeleiden naar het tot rust brengen van het algehele systeem, en het loslaten van spanningen, emoties en weerstand.

Deze ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapievormen zijn geschikt voor mensen die graag eens op een andere manier willen (leren) kijken naar hetgeen waar ze tegen aanlopen.


Vraag jij je af of het iets voor jou zou kunnen zijn?
Lees hier hoe het in zijn werk gaat of bekijk de tarieven en eventuele vergoedingen. Kom je er niet uit? Neem gerust contact op!